Most hogy itthon vagyok a picivel jóval több energiám és időm jut a főzés tudományának elsajátítására. Próbálok önálló ötletek alapján főzni, mivel a receptkönyvek leírásai néha bonyolultak meg általában nincsen meg itthon az összes hozzávaló.
Egy pörköltet persze meg tudok főzni, de a galuska már néha túl hígra sikerül. Meg persze darált húsból is tudok spagettihez paradicsomos mártást csinálni, de nem lehet örökké ezt a 2féle kaját enni, így bővítenem kellett repertoáromat.
Rákaptam a grillezésre: csak egy grillserpenyő kell hozzá, meg némi kreativitás és rengeteg kaja készíthető így el: pl. halat lehet grillezni paradicsommal (a mirelit halfilét előtte vízben megfőzöm így kész a halászlé alap is) és a végén ráönteni egy kapros, kefíres szószt (raktam bele egy kis mustárt meg sót is), vagy halat paradicsom nélkül kefíres szósszal, vagy valamilyen fűszersóval ízesített húscsíkokat és mellé főtt krumplit tenni, vagy padlizsánt, cukkinit. vagy debrecenit,vagy párolt zöldséget hússal..A variációk száma elég sok, és nem kell hozzás más csak némi olaj, a grilleznivaló, meg fűszerek, esetleg reszelt sajt, és a legfontosabb: nem lehet elrontani a kaját:), ráadásul lightos kaják is! A következőkben, ha itt lesz a gyümölcsszezon ideje, azt hiszem sajtot meg húst fogok grillezni gyümölcsökkel.
Persze lehetne a fentieket sütőben is végezni, de akkor ki kell vajazni az edényt,meg az hosszabb idő is, sokkal egyszerűbb teflon grillserpenyőben egy kevés olajjal a gázlángon grillezni...
A másik kedvencem a bögrés sütinek nevezett sütemény: 1 kefír, 1 kefirespohárnyi cukor, 1 tojás, fél kefirespohárnyi margarin (megolvasztva) vagy olaj, fél csomag sütőpor, 2 kefirespohárnyi liszt.Össze kell keverni, majd kivajazott, kilisztezett őzgerincformában kisütni közepes vagy alacsony lángon (kb.15-20 perc, én villával szokta ellenőrizni, beleszúrom a villát, ha folyékony még a tészta a közepén,akkor tovább kell sütni) és bármi egyéb kiegészítő: vanillincukor, mazsola, aszaltgyümölcsök, kakaó, instant kávépor egy kevés forró vízben feloldva, csokidarabkák, így a kiegészítők alapján sokféle süti készíthető.Régebben tarka barka sütit csináltam (ketté önöttem a tésztát, az egyik részhez vanillincukrot adtam, a másikhoz kakaót,meg kávét), mostanában kakaós kávés sütit csináltam és tejszínhabbal meg eperrel tálaltam.A jó ebben a sütiben az, hogy sokáig eláll, nem szárad meg...
Meg szeretek darált kekszből sütés nélkül édességeket csinálni, az egyetlen gond hogy általában ehhez sok margarin kell, de a múltkor az interneten találtam egy jó meggyesgolyó receptet: a margarin részben tejjel helyettesíthető, így jóval kevesebb margarin kell, persze cukor, rumaroma, meg kakaó továbbra is kell a masszába, majd golyókat kell belőle gyúrni, a közepébe nyomkodni meggyet (meggybefőttből), és a végén kókuszreszelékben meghengergetni.Kicsit macerás elkészíteni,meg hamar elfogy de az íze miatt megéri vele vesződni:)