HTML

mindenféle

Mindenről ami blogolnivalót vált ki belőlem...

Friss topikok

  • ajjajjj: Számomra az a befejezés még felvetett más dilemmát is. És ez a klasszikus piros kapszula vagy kék ... (2010.12.16. 21:10) Az utolsó templomos lovag (The last templar)
  • almaszósz: szerintem az ilyen meglepetésdolgoknál a meglepetés számít, nem az, hogy tényleg jól jártál-e vele... (2009.09.09. 12:49) "csábító" ajánlatok
  • Bányai Gyöngyi: Igen, ez borzasztó!!! Húúúhhh.... Egyébként azért vagyok itt, mert tetszett a cikked a Hoxán, s k... (2008.08.12. 11:51) rémisztő vagy csak túlreagálom?
  • tisss: véletlenül találtam meg ezt a postodat de a többi nem fogom elolvasni: ez alapján te egy meg nem ... (2008.04.05. 00:30) nőnapi Társulat

Linkblog

 

Most olvastam el az Aisha, a próféta szerelme és az Aisha, a hit védelmezője c. könyveket.Mindenképp érdekes olvasmány, hiszen az iszlám vallás kialakulásának történetét meséli el a Próféta kedvenc felesége Aisha szemszögéből.A könyvben leírtak többé-kevésbé fedik a valóságot (persze helyenként elrugaszkodik a tényektől).

Az első könyv kissé nehezebb olvasmány, engem kifejezettem fárasztottak Aisha elmélkedései a feminizmusról, márcsak azért is mert erősen kétlem, hogy egy 9 éves kislány így gondolkodik, pláne ha abban a világban nőtt fel.Ráadásul a leírtak szerint a Próféta feleségei nagyon nagy szabadságot élveztek, én csodálom, hogy hogy bírta velük Mohammed ilyen sokáig.A könyv egyébként pontosan leírja a lányok házasságig való elzárásának (féltek hogy más férfi megbecsteleníti a házasság előtt), illetve a többnejűség (érdekházasságok) okait.Továbbá nagyon nem tetszett, hogy Mohammed nőkkel kapcsolatos kinyilatkoztatásait több helyen elég gúnyosan írja le a szerző, mintegy sugallva, hogy nem isteni hatásra, hanem a közösség nyomására történtek...Amúgy is több helyen Mohammedet egy nevetséges alaknak mutatja be a könyv, aki Aisha tanácsai nélkül nem sokra jutott volna.Holott az, hogy egyesítette az arab törzseket egy új vallás alatt nem kis teljesítmény, pláne ennyi feleség mellett... Illetve viszonylag keveset tudhatunk meg az iszlám vallás nem nőket érintő vonatkozásairól.

A második könyvet mintha teljesen más szerző írta volna: több a cselekmény, és immár Aisha mellett Ali szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket.Ali leírásaiból megerősítést nyert az első könyvből leszűrt azon következtetésem, hogy Aisha egy eléggé elkényeztett gyermek volt, aki elég hülyén viselkedett Mohammeddel való házasága alatt, és hogy esetleg Mohammed érdekből nem vált el tőle...Ez a könyv érdekes összefoglalása a Mohammed halála utáni hatalmi harcoknak.

Minden esetre a könyveket érdemes elolvasni, mivel azért színesebb összefoglalója az iszlám eredetének, mint a wikipédián megtalálható igen tömör leírások...Ha másra nem is, arra mindenképp jó,hogy felkeltse az érdeklődést az iszlám történelme iránt...

Címkék: aihsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://j357.blog.hu/api/trackback/id/tr462346587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása